2007 – New Look (af Peter Hyldahl)

newlook-gocardPressemeddelelse, Frederiksværk 7. februar 2007

Kan De lide Matador?

”Støbeskeen” er klar med en ny forestilling i stil med den velkendte TV-serie.

I ”New Look 1947” er scenen en dansk provinsby et par år efter besættelsen. Mere eller mindre lyssky historier vender op og ned på de personlige skæbner, da den franske Annabelle Rodine pludselig en dag står på direktør Ludvigsens kontor for at placere en stor ordre på klædefabrikken. Mens forhandlingerne skrider frem, sidder byens arkitekt, en entreprenør og en ejen­domshandler i hotellets salon og drømmer om de store ting, de kan udrette sammen. Byens damer fordriver derimod tiden ved bridgebordet, mens de snakker om dit og dat og om hende den franske dame, som for tiden går og fører sig frem. Diskussionen for og imod maximaltøj contra New Look får bølgerne til at gå højt, men Annabelle Rodi­ne får overbevist ikke mindst bankdirek­tørens kone om det nye tøjs kvaliteter og muligheder. Selv om fabrikken uheldigvis brænder, og selv om Annabelle Rodine fin­der ud af, hvem der er hendes rigtige far, så ender historien godt, sådan som alle komedier skal.

På mange måder blev 1947 året, hvor ver­den trådte ud af krigens skygge. Den såkald­te »Marshall-plan« satte hjulene i gang i det krigshærgede Europa. Derfor var der også kædet megen symbolik sammen med Chri­stian Dior’s banebrydende haute-couture-kollektion, som blev præsenteret i februar ’47: New Look. Man skulle også modemæssigt vende krigen ryggen. Selv om New Look flere steder blev mødt med protest, tog almindelige folk stilen til sig, og New Looks betydning for eftertidens mode er helt evi­dent. Ligeledes ophørte de irriterende ratio­neringer på kaffe og andre livsnødvendige ting efterhånden. Den ny musik fra USA kom til Europa, og året 1947 blev således et vendepunkt for mange mennesker. Det er netop disse omstændigheder, som danner rammen om teaterstykket »New Look 1947«.

Den dramatiske komedie ”New Look 1947” er skrevet af Peter Hyldahl og har premiere i Støbeskeen fredag d. 2. mar. og spiller yderligere 12 gange indtil fre. 30. mar. 2007.

Se i øvrigt foreningens hjemmeside: www.stobeskeen.dk

 

Pressemeddelelse 8. februar 2007

Støbeskeen fejrer 60-års jubilæum for Christian Dior

I forestillingen ”New Look 1947” fejer den ene haute couture-model hen over scenen efter den anden .

Julie Toft”Idéen til ”New Look 1947” er fostret ud fra et ønske om, at jeg gerne ville skrive et teaterstykke, hvor tøjet havde en afgørende betydning for selve stykkets handling og udtryk”, fortæller stykkets forfatter Peter Hyldahl. ”I forbindelse med mit research-arbejde faldt blikket på Christian Diors nyskabende tanker lige efter anden verdenskrig.

Jeg har også hørt min mor fortælle om, hvordan pigerne i hendes klasse diskuterede og håbede på at kunne få en såkaldt ”New Look-kjole”, når de blev studenter i 1949. Det lykkedes at få skaffet stof og syet en studenterkjole, som min mor står og præsenterer flot på det traditionelle studenterbillede.

Når så en parisisk haute couture-designers kreationer på nærmest verdensomspændende plan bliver symbol på den ny tids komme: ”Vend de grumme krigsår ryggen og se fremad!” – så får man som dramatiker også en fantastisk scene ’forærende’.

Her kan der udspille sig en masse ting: Nytænkning kontra tradition, ung – gammel, forstokkethed – innovation. Et spændingsfelt som rummer mulighed for både sejre og nederlag. Tør man satse og tro på ”det nye” og spændende, eller skal man klogeligt holde sig til det gode gamle, gedigne men trods alt noget kedelige? Den diskussion holder aldrig op og udspiller sig til alle tider, hvilket dog ikke gør den mindre spændende at beskæftige sig med.”

”Jeg håber, publikum vil lægge mærke til og nyde de flotte kostumer, som bærer dette stykke frem.” slutter Peter Hyldahl, som også har instrueret Støbeskeens opsætning af stykket.

Den dramatiske komedie ”New Look 1947” har premiere i Støbeskeen fredag d. 2. mar. og spiller yderligere 12 gange indtil fre. 30. mar. 2007.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”New Look”]